Nieuwsbrief
E-mailadres
Go
Aanmelden Afmelden
Wat is een Pterygium
Men spreekt van een pterygium als het slijmvlies (bindvlies) dat het wit van het oog bedekt (de conjunctiva) in een driehoekige vorm over het hoornvlies gaat groeien. Het is een plooi van het bindvlies die vanuit de ooghoek in de richting van het hoornvlies groeit. Hierna kan het ook over het hoornvlies verder groeien (dit deel ligt voor de iris). De plooi heeft de vorm van een driehoekige vleugel. Meestal zit een pterygium aan de neuskant van het oog.
 
Oorzaak van een pterygium
Tot nu toe is er nooit een echte oorzaak gevonden. Wel lijkt het erop dat UV licht een rol speelt, omdat het pterygium in zonnige klimaten vaker voorkomt. Ook speelt chronische irritatie van de ogen een rol.

Verschijnselen van een pterygium
In de meeste gevallen heeft men geen last van het pterygium. Soms is er sprake van een chronische irritatie en wordt het oog rood aan de kant van het pterygium. De groei van het pterygium kan echter tot de pupilrand of zelfs daar overheen gaan. Het zien kan dan verminderd zijn. Daarnaast kan het de kromming van het hoornvlies veranderen, waardoor het zien tevens zal verminderen. Deze afwijkende kromming van het hoornvlies wordt astigmatisme genoemd.
 
Wanneer is een behandeling nodig?
Chirurgische verwijdering van het pterygium wordt meestal pas uitgevoerd wanneer het gezichtsvermogen bedreigd wordt (hetzij door vervorming van het hoornvlies of door overgroei tot in het centrum van het hoornvlies), wanneer het pterygium blijvende last geeft van irritatie en roodheid of wanneer het pterygium cosmetisch zeer storend is.
 
Het pterygium wordt onder lokale verdoving op de operatiekamer verwijderd. Dit is een weinig belastende ingreep. Wel kan er na de operatie nog enige dagen sprake zijn van een zanderig gevoel in het behandelde oog.
Zoeken
Retina Total Eye Care
Nieuws
Multifocale implan...
12-07-2013, U bent verziend of bijziend? Het implanteren van een op maat ...
Cataract
11-01-2010, De meest voorkomende vorm van staar is het gevolg van veroudering. ...
Wat is verzekerde ...
11-01-2010, Onder verzekerde zorg vallen behandelingen die geheel of gedeeltelijk ...